Reklamasjon på feil / mangler på biler og bobiler

Skaun Advokatfirma mottar en betydelig mengde henvendelser hvert eneste år fra personer som har kjøpt nye eller brukte biler / bobiler, og som har oppdaget at noe ikke er som det skal.

Det første vi må få avklart når vi mottar disse henvendelsene, er hvorvidt personen, altså "kjøper", har reklamert på rett måte og i rett tid til selger.

Grunnen til at dette er så viktig, er fordi en kjøper som ikke har reklamert til selger innen rett tid og med rett innhold, risikerer å tape det kravet kjøper ellers kunne hatt mot selger, knyttet til den aktuelle feilen ved bilen / bobilen.

Reklamasjon betyr i all enkelthet at kjøper innen visse frister må gi selger beskjed om feilen man har oppdaget, og i noen tilfeller også angi hva man krever av selger.

I den sammenheng er det av betydning først å få avklart om selger er en profesjonell forhandler, eller en privatperson.

Dette har betydning i forhold til hvilke regler som bestemmer hvilke frister som gjelder, og hvilket innhold reklamasjonen skal ha.


Kjøper er en privatperson/forbruker – selger er en profesjonell forhandler

I disse tilfellene er det forbrukerkjøpsloven som bestemmer hvilke frister som gjelder, og hvilket innhold reklamasjonen skal ha.

Det følger av forbrukerkjøpsloven § 27 at kjøper (forbrukeren) må gi selger beskjed om feilen "innen rimelig tid etter at han eller hun oppdaget eller burde ha oppdaget den".

Denne fristen kan samtidig aldri være kortere enn "to måneder fra det tidspunkt da forbrukeren oppdaget mangelen".

Så lenge kjøper sender reklamasjonen til selger innen det har gått to måneder fra feilen ved bilen / bobilen ble oppdaget, er man altså trygg på at man har overholdt fristen.

I tillegg til fristen som omtales ovenfor, gjelder det en absolutt lengstefrist for å sende en reklamasjon til selger, på fem år fra den dagen kjøper overtok (hentet) bilen / bobilen hos selger første gang. Oppdages feilen etter at det har gått fem år, kan man altså i utgangspunktet ikke lenger holde selger ansvarlig.

OBS: Oppdages feilen før det har gått fem år, er det fristene "rimelig tid" og "to måneder" som gjelder. Kjøper kan f.eks. ikke vente med å kontakte selger i to år, fordi det er tre år igjen av lengstefristen. Da taper i tilfellet kjøper sine krav mot selger.

Det er ellers to viktige ting man må merke seg i forhold til lengstefristen.

Lengstefristen på fem år gjelder ikke deler av bilen / bobilen som ikke er ment å vare vesentlig lenger enn to år. For disse delene er lengstefristen for å sende en reklamasjon til selger, i utgangspunktet kun to år.

Deler av bobilen som ryker / blir ødelagt i det de når sin naturlige levetid, er det ingen reklamasjonsfrist på overhodet. Dette fordi det da som det klare utgangspunkt ikke er noe galt med denne delen, som selger kan holdes ansvarlig for.

Den andre viktig tingen man må merke seg i forhold til lengstefristen, er at lengstefristen ikke gjelder hvis selger allerede har forsøkt å reparere den aktuelle delen en eller flere ganger tidligere. Høyesterett har da bestemt at det holder at kjøper reklamerer overfor selger innen rimelig tid, som for forbrukere aldri kan være kortere enn to måneder fra feilen (nok en gang) ble oppdaget.

Når det gjelder reklamasjonens innhold, er det i denne type kjøp, "forbrukerkjøp", nok at kjøper i reklamasjonen kort beskriver feilen, opplyser at man som kjøper mener at feilen er en "mangel", og at man ønsker å holde selgeren ansvarlig for denne "mangelen".

 

Kjøper og selger er begge profesjonelle forhandlere – eller – selger er en privatperson og kjøper er en profesjonell forhandler

Denne gruppen kjøp omfatter alle kjøp og salg hvor det ikke er en profesjonell forhandler som selger en bil / bobil til en privatperson, og det er da kjøpsloven som gjelder i forhold til fristen for å reklamere, og kravene til reklamasjonens innhold.

Kjøpsloven § 32 bestemmer for det første at kjøper må sende reklamasjonen til selger "innen rimelig tid etter at han oppdaget eller burde ha oppdaget den".

Det er ingen nøyaktig fasit for hvor lenge "rimelig tid" er, og hvor lang tid kjøper har på seg til å sende reklamasjonen til selger kan variere fra sak til sak. Under gitte omstendigheter, f.eks. hvor kjøper er en profesjonell forhandler med særlig fagkunnskap, vil "rimelig tid" kunne være kortere enn de to månedene som en forbrukerkjøper innrømmes. 

En god pekepinn vil av denne grunn være at reklamasjonen bør sendes så snart som mulig etter at feilen blir oppdaget, selv hvor det kanskje er nødvendig med undersøkelser for å avklare om det egentlig er snakk om en feil som selger har ansvaret for. Er du i tvil – send reklamasjonen likevel. Viser det seg senere at det ikke er snakk om en feil som selger har ansvaret for, kan man alltid trekke reklamasjonen tilbake. 

OBS: Vær oppmerksom på at selger under gitte omstendigheter kan ta betalt for undersøkelser som viser at det ikke foreligger en feil ved bilen / bobilen, som selger har ansvaret for.

Når det gjelder lengstefristen for å reklamere til selger, er denne kun to år i kjøpsloven. Utover dette gjelder de samme prinsippene som det står skrevet om tidligere i denne artikkelen i forhold til forbrukerkjøp.

Innholdsmessig stiller i utgangspunktet ikke kjøpsloven strengere krav til reklamasjonen, enn det forbrukerkjøpsloven gjør. Kjøper må også etter kjøpslovens regler beskrive feilen så godt man kan, opplyse at man mener feilen er en "mangel" ved bilen / bobilen, samt opplyse at man vil holde selger ansvarlig for "mangelen".

Det gjelder samtidig noen særlig frister i kjøpsloven, for enkelte av de ulike krav som kjøper kan gjøre gjeldende overfor selger.

Ønsker kjøper å kreve at selger skal reparere feilen eller kostnadsfritt bytte bilen / bobilen i en tilsvarende bil / bobil (omlevere), må kjøper opplyse selger om dette enten samtidig med reklamasjonen, eller i en egen melding senere. Velger kjøper å sende meldingen senere, må meldingen senest sendes innen rimelig tid etter reklamasjonen. Hvis kjøper ikke overholder fristen, mister kjøper retten til å kreve reparasjon eller omlevering.

Velger derimot kjøper å kreve heving av kjøpet, må det i utgangspunktet sendes en melding om dette til selger innen den samme fristen som gjelder for selve reklamasjonen. Denne fristen kan samtidig utvides noe, hvis selger etter kjøpsloven eller etter avtale med kjøper, har fått en frist for å reparere feilen eller foreta omlevering.

Det gjelder ingen slike særlige frister i tillegg til fristen for å reklamere, hvis kjøper kun ønsker å kreve prisavslag eller erstatning.


Generelt om reklamasjonens form – muntlig eller skriftlig

Reklamasjon kan gis selger både skriftlig og muntlig, men vi anbefaler på det sterkeste at kjøper velger å reklamere skriftlig ved e-post eller brev. 

Det er dessverre mange kjøpere som kun har snakket med selger i butikken, på verkstedet eller per telefon. Disse kjøperne vil da ha en stor utfordring hvis selger senere nekter for at samtalen(e) har funnet sted, eller, som kanskje er mer vanlig, mener at innholdet i samtalen(e) var noe ganske annet enn det kjøper mener at det var.

Utfordringen kjøper da må forholde seg til, er at det er kjøper som har den såkalte "bevisbyrden" for at reklamasjonen ble gitt på et bestemt tidspunkt og hadde et bestemt innhold.

Finner man ikke en løsning med selger, er det altså kjøper som i en eventuell rettssak må bevise med mer enn 50 % sannsynlighet at reklamasjonen har blitt gitt før fristen utløp, og at reklamasjonen hadde et riktig innhold.

Hvis man ender opp i en situasjon hvor dommeren kun har kjøpers ord/versjon mot selgers ord/versjon å forholde seg til, vil altså ikke dommeren ha annet valg enn å dømme i favør av selger.

Dette gjelder for øvrig ikke bare for den første gangen man er i kontakt med selger angående en konkret feil med bilen / bobilen. 

Mange av dem som ringer oss har kanskje startet på en god måte med skriftlig kontakt med selger, men etter hvert som kommunikasjonen går sin gang, sklir mer og mer av dialogen over til en tilnærmet ren muntlig kontakt.

Vi sier ikke i denne sammenheng at kjøper burde avstå fra all muntlig kontakt med selger. Spesielt ikke ettersom det ofte kan være den muntlige dialogen som fører til at saken løser seg. Vårt råd er derimot at kjøper umiddelbart etter den muntlige samtalen med selger, følger opp med et brev eller en e-post til selger, hvor man kort gjengir samtalen som nettopp fant sted. Selv om selger ikke bekrefter at kjøpers versjon i brevet eller e-posten stemmer, vil et slikt brev eller en slik e-post, som blir stående uimotsagt, kunne gi et viktig bidrag hvor man senere har behov for å bli trodd av en dommer på at det er kjøpers versjon av hva som ble sagt og på hvilket tidspunkt det ble sagt, som stemmer.

Husk også at det som det klare utgangspunkt må sendes en egen (skriftlig) reklamasjon for hver eneste feil man som kjøper oppdager på bilen / bobilen. Det er ikke slik at fordi kjøper allerede er i dialog med selger i forhold til andre feil, så er den nylige oppdagede feilen automatisk inkludert.

Reklamasjonen må videre sendes til nøyaktig samme person eller selskap som ifølge kjøpekontrakten er "selger". Blir man som kjøper bedt om å sende reklamasjonen til f.eks. selgers samarbeidspartner, reparatør, e.l., kan man gjerne gjøre det, men da som et tillegg til at reklamasjonen også må sendes til "selger". Trår man feil her, vil man som kjøper senere kunne bli møtt med at reklamasjonen har blitt fremsatt for sent.

Vårt klart beste råd er at du ringer oss straks du oppdager noe på bilen eller bobilen din som du mener er en feil. Så vil vi kunne gi deg den nødvendige veiledningen for hvordan du skal gå frem videre overfor selger.

Vi ser ofte at en sak løser seg svært tidlig, hvor dialogen mellom kjøper og selger får en god start, med en reklamasjon fremsatt i rett tid og med rett innhold.

Ta kontakt med advokat/partner Anders Stub Søtorp på telefon +47 920 32 414, eller e-post: as@skaunadvokat.no