Oppsigelse gitt via SMS – klienter tilkjent kr 1 000 000,-
Forutfor oppsigelse eller avskjed skal det gjennomføres drøftelsesmøte, jf. arbeidsmiljøloven § 15-1.
Formålet med et drøftelsesmøte er at arbeidsgiver skal kunne foreta de nødvendige vurderinger i forhold til saklighetskravet, herunder gi arbeidstaker anledning til å komme til motmæle før endelig avgjørelse fattes.
Det må foreligge konkret atferd som viser at arbeidsgiver har inntatt det standpunkt at arbeidstaker skal sies opp fra sin stilling.
Videre skal arbeidsgiver motta skriftlig oppsigelse eller avskjed, hvor arbeidsgiver gjør nærmere rede for arbeidstakers rettigheter, herunder krav om å stå i stilling, krav om forhandlinger, orientering om frister og opplysninger om fortrinnsrett.
Hvorvidt det foreligger en faktisk oppsigelse, vil bero på en helhetsvurdering av den muntlige og skriftlige kontakten mellom partene.
Nylig bistod advokat Valon Krasniqi to arbeidstakere, hvor ett sentralt spørsmål i saken var om tilsendt SMS fra arbeidsgiver i realiteten var å anse som en oppsigelse.
Arbeidstakerne fikk i retten medhold for deres anførsel om at SMS’en i realiteten var en oppsigelse av arbeidsforholdet, samt at oppsigelsen var formuriktig og usaklig.
Domstolen la særlig vekt på selve ordlyden i SMS’en og at det ikke var gjennomført drøftelsesmøte mellom partene. Videre konkluderte retten med at de etterfølgende forholdene i saken ikke kunne forstås på annen måte enn at arbeidsgiver uttrykkelig hadde inntatt standpunkt om oppsigelse av arbeidstakerne.
Arbeidsgiver ble dømt til å betale samlet kr 1 000 000,- til arbeidstakerne. Dette inkluderte både erstatning for lidt- og fremtidig tap av arbeidsinntekt, oppreisning (erstatning for ikke-økonomisk tap) og sakskostnader (advokatutgifter).
Har du blitt sagt opp eller avskjediget?
Lovgiver har i arbeidsmiljøloven regulert et sterkt oppsigelse- og avskjedsvern for arbeidstaker. Har du blitt sagt opp eller avskjediget, bør du kontakte en advokat for førstegangsvurdering.
Ved oppsigelse eller avskjed kan du ha krav på fri rettshjelp. Alternativt vil vi alltid søke å få dekt nødvendige kostnader til juridisk bistand av arbeidsgiver.
Har du spørsmål eller ønsker bistand i en arbeidsrettssak?
Kontakt advokat Valon Krasniqi for vurdering av din sak.
Telefon: +47 988 57 218 / E-post: vk@skaunadvokat.no.