Fremtidsfullmakt – Slik sikrer du egne interesser når du blir gammel
Vi blir stadig eldre og eldre, og dessverre blir noen av oss rammet av alvorlig sykdom og demens på veien. For å sikre at dine interesser ivaretas på en best mulig måte i en slik situasjon, kan det være lurt å opprette en fremtidsfullmakt. Da sørger du for at interessene dine ivaretas av en person du kjenner, den dagen du ikke lenger klarer det selv.
Om fremtidsfullmakt
En fremtidsfullmakt er en fullmakt man som fullmaktsgiver gir én eller flere personer (fullmektiger) til å opptre på vegne av seg selv hvis man blir for syk til å ivareta egne interesser. Det ligger i ordet at en fremtidsfullmakt skal gjelde for fremtiden. Poenget med dette er at fremtidsfullmakten må etableres mens man ennå er frisk nok til å forstå innholdet i og konsekvensene av fremtidsfullmakten, men slik at den ikke trer i kraft før et nærmere bestemt tidspunkt; typisk at det foreligger legeerklæring som sier at fullmaktsgiveren ikke lenger er i stand til å ivareta egne interesser.
Innholdet i fremtidsfullmakten
Når man skal opprette en fremtidsfullmakt må man for det første bestemme hva fullmakten skal omhandle. Det er vanlig at fremtidsfullmakten sier noe om hva som skal skje med fullmaktsgivers bolig når han eller hun får fast sykehjemsplass. Verdt å merke seg er at det må fremgå med tydelighet i fullmakten hvilken/hvilke boliger det er snakk om (gårds- og bruksnummer osv.). Videre er det vanlig at fullmektigen gis rett til å disponere over fullmaktsgivers bankkontoer, herunder rett til å inngå avtale om betalingstjenester knyttet til kontoene. Det siste er praktisk viktig for å kunne inngå avtaler knyttet til for eksempel TV, Internett og mobil. Videre er det også vanlig at fullmektigen gis mulighet til å gi nærmere bestemte gaver på vegne av fullmaktsgiver, for eksempel ved bursdager eller konfirmasjon. Man kan altså i stor grad skreddersy hva fullmektigen skal ha fullmakt til å gjøre på egne vegne.
Krav til fullmektigen
Som fullmektig må man være fylt 18 år på tidspunktet fullmakten trer i kraft, og ikke selv være satt under vergemål. I tillegg er det krav om at fullmektigen aksepterer å være fullmektig. Den som er fullmektig kan typisk være fullmaktsgivers ektefelle, samboer, søsken, bekjent eller advokat.
Krav til fullmakten
Når det gjelder de formelle kravene må fullmakten være skriftlig og signert av to vitner. Det er viktig å være klar over at den som er fullmektig ikke selv kan være vitne. Det samme gjelder fullmektigens ektefelle, samboer, foreldre, barn og barnebarn.
Ta kontakt
Skaun Advokatfirma anbefaler personer som har nådd pensjonsalder, eller som er arvelig disponert for demens eller andre alvorlige sykdommer, å vurdere behovet for en fremtidsfullmakt.
Dersom du har spørsmål i forbindelse med fremtidsfullmakt, eller ønsker å opprette dette, kan du ta kontakt med advokatfullmektig Anders Brage Steen på telefon 415 22 572 eller e-post abs@skaunadvokat.no, eller advokat Siri Bergem på telefon 971 87 316 eller e-post sb@skaunadvokat.no.