Innkalt til drøftelsesmøte – hvordan bør du gå frem?
Før arbeidsgiver velger å si opp ansettelsesforholdet med arbeidstaker, skal det gjennomføres et eller flere drøftelsesmøter. Plikten er regulert i arbeidsmiljøloven § 15-1.
Vi vil i denne artikkelen kort gjøre rede for arbeidsgivers plikter, samt gi noen tips på hvordan du som arbeidstaker kan gå frem om du har blitt innkalt til et drøftelsesmøte.
Arbeidsgivers plikter
Av arbeidsmiljøloven § 15-1 fremgår at det skal gjennomføres et drøftelsesmøte med arbeidstaker, så langt det er praktisk mulig. Det skal med andre ord mye til før arbeidsgiver kan konkludere med at det ikke er nødvendig med gjennomføring av møte.
Manglende gjennomføring av drøftelsesmøte vil ikke i seg selv resultere i en ugyldig- og/eller usaklig oppsigelse. Svært ofte blir det derimot brukt som et moment mot arbeidsgiver i domstolens helhetsvurdering av om det foreligger en usaklig oppsigelse, med den følge at arbeidstaker kan få jobben tilbake- eller blir tilkjent erstatning.
Bruk av rådgiver
Vi anbefaler at arbeidstaker tar med en tillitsvalgt eller advokat, som rådgiver under drøftelsesmøtet.
Ved drøftelsesmøtet vil arbeidsgiver gjennomgå grunnlaget for en eventuell oppsigelse. Arbeidstaker gis anledning til å kommentere arbeidsgivers grunnlag og vurderinger, samt forklare seg om hvilken påvirkning en oppsigelse vil få for vedkommende.
En oppsigelse vil ofte være av stor økonomisk belastning for arbeidstaker. Vår erfaring er at arbeidstaker i slike situasjoner er stresset, bekymret og forvirret slik at det ikke er mulig å ivareta egne interesser.
Våre advokater søker å kartlegge de faktiske forhold, samt vurdere hvorvidt arbeidsgiver rent faktisk har grunnlag nok for en lovlig oppsigelse av arbeidsforholdet.
Fremgang forøvrig
Hvis du er forhindret fra å ha med rådgiver til drøftelsesmøtet, eller arbeidsgiver nekter deg dette, bør du be om at det skrives et referat. Hvis arbeidsgiver ikke gjør dette, bør du selv påse å skrive et slikt referat.
Normalt vil arbeidsgiver føre protokoll. Du som arbeidstaker må gjennomgå protokollen før den underskrives. Hvis du er usikker, eller ønsker at en advokat skal vurdere protokollen før signering, ber du om utsatt frist for dette.
Hva vis arbeidsgiver presenterer en sluttavtale?
Til tross for at du er kalt inn til et drøftelsesmøte, er det ikke utenkelig at møtet ender med en frivillig avslutning av arbeidsforholdet. Ved et slikt tilfelle vil arbeidsgiver typisk tilby en sluttavtale, hvor arbeidsforholdet opphører mot et fastsatt vederlag.
En sluttavtale kan reguleres slik at du som arbeidstaker, frasier deg enkelte rettigheter. Vi anbefaler derfor alltid å kontakte en advokat for gjennomgang av sluttavtalen før signering.
Vi har lang erfaring med bistand av både arbeidsgivere og arbeidstakere i drøftelsesmøte.
Ta kontakt med advokat/partner Valon Krasniqi på telefon +47 988 57 218, eller e-post: vk@skaunadvokat.no for en vurdering av din sak.