Samboeravtale – nødvendig eller bare en kime til dårlig stemning?

Dere har nettopp flyttet sammen og alt er rosenrødt, og kjærligheten sprudler. Er dette tiden for å ta opp hva som skal skje dersom dere går fra hverandre?

Svaret er ja, nå er det beste tidspunktet å drøfte hva som skjer dersom dere skulle gå fra hverandre, nettopp fordi dere er forelsket og enig om det meste. Dere bør samtidig diskutere de økonomiske forhold dersom en av dere dør.  

Forslag til punkter i samboeravtale:

  1. En oversikt over hva hver av dere eier – alene og i sameie. Eiendeler som dere eier sammen, for eksempel felles bolig, må angis med eierbrøk. Dersom en eller begge har arvemidler i behold, bør dette fremgå av avtalen.

  2. Det kan være greit å avtale at eiendeler anskaffet underveis i samboertiden skal være i sameie - med mindre noe annet er avtalt eller klart fremgår av anskaffelsen.

  3. Dekning av utgifter og ansvaret for gjeld. I denne forbindelse er det viktig å angi hva som er den enkeltes særgjeld (eneansvar), og hva som er fellesgjeld.

  4. Skal det opprettes en felles konto, hvor dere månedlig innbetaler et beløp til dekning av faste løpende utgifter som husleie, strøm og vedlikehold mv – hvor mye skal eventuelt hver av partene betale inn til slik konto?

  5. Ta stilling til om det skal opprettes forsikringsdekninger eventuelt om den andre parten skal være begunstiget i eksisterende forsikring.

  6. Ved påkostning av bolig/fritidseiendom utover vanlig vedlikehold, bør det reguleres hvor mye hver av partene skal dekke. I tillegg må det tas stilling til om dekning av slik påkostning skal gi følger for eierforholdet av bolig/fritidseiendom.

    I tillegg må det avtales hva som vil skje ved et eventuelt brudd – forslag:

  7. Det som er en samboers eneeie, skal holdes utenom fordelingen. Lag gjerne en oversikt – særlig aktuelt for verdifulle eiendeler.

  8. Det bør fremgår hvordan bolig/fritidseiendom skal verdsettes, for det tilfelle en av partene skal fortsette å bo der. Eksempelvis at partene blir enig om to takstmenn til å taksere eiendommen, og gjennomsnittsverdien legges til grunn.

  9. Dersom det er avtalt begunstigelser i forsikringsavtaler, bør det reguleres hva som skal skje ved brudd – eksempelvis at partene forplikter seg til gjensidig å oppheve begunstigelsen.

  10. Dersom partene ikke har blitt enig om fordeling av felles eiendeler innen en fastsatt frist, kan hver av partene kreve eiendelen solgt.

I et samboerforhold kan de økonomiske forholdene endrer seg over tid, det kan derfor være greit å vurdere å revidere avtalen. Slike endrede forhold kan være at en av partene arver, man nedbetaler på den andres lån, det anskaffes fritidseiendom i fellesskap eller andre liknende forhold.  

Og husk at det ikke er for sent å skrive en samboeravtale, selv om den store forelskelsen kanskje har lagt seg.

Dersom du ønsker bistand til å skrive en samboeravtale, eventuelt gjennomgå et eksisterende utkast eller en avtale, ta kontakt med advokat / partner Siri Bergem på telefon 971 873 16 eller e-post sb@skaunadvokat.no.