Endringsoppsigelse: Arbeidsgivers styringsrett og grensen mot usaklig oppsigelse
Ansettelsesforholdet skal inngås ved skriftlig avtale, hvor det fastsettes arbeidsoppgaver, lønnsbetingelser, arbeidstid osv.
Ikke sjeldent kan det være et behov for arbeidsgiver å endre de arbeidsoppgaver som arbeidstaker er pliktig til å utføre i henhold til arbeidsavtalen. Ved en slik endring må arbeidsgiver ta stilling til om selskapet kan foreta en ensidig beslutning i henhold til styringsretten.
Når kan arbeidsgiver ensidig foreta endring av arbeidstakers arbeidsoppgaver?
Rammene for arbeidsgivers adgang til å endre arbeidstakers arbeidsoppgaver, fastsettes av arbeidsmiljøloven § 15-7 om arbeidstakers vern mot usaklig oppsigelse.
Ved vurderingen av om en endring av arbeidsoppgavene er saklig, vil det være naturlig å ta utgangspunkt i arbeidsavtalen, tidligere praksis i selskapet og rettspraksis for øvrig.
Utvikling i rettspraksis
Praksis fra Høyesterett viser at rekkevidden av arbeidsgivers styringsrett sett hen til saklighetskravet i arbeidsmiljøloven § 15-7, avgjøres etter en konkret helhetsvurdering hvor det tas utgangspunkt i arbeidsavtalen, stillingsbetegnelsen og rammene av det konkrete arbeidsforholdet.
Det skal særlig vektlegges omstendighetene ved ansettelsen, praksis i bransjen og øvrig utvikling i samfunnet. Dette taler for at Høyesterett har styrket arbeidsgivers styringsrett.
Arbeidstakers rettigheter
Ikke sjeldent blir vi kontaktet av arbeidstakere, som mener at arbeidsgiver har handlet utover styringsretten med den følge at det i realiteten foreligger en usaklig endringsoppsigelse.
For det tilfellet arbeidsgiver har overgått sin styringsrett, vil arbeidstaker kunne påberope at det foreligger en ugyldig endringsoppsigelse, samt kreve erstatning i tråd med arbeidsmiljøloven § 15-12.
Opprettholdes arbeidsgivers beslutning om endring av arbeidsavtalens stillingsbeskrivelse, kan arbeidstaker kreve at det gjennomføres forhandlingsmøte etter arbeidsmiljøloven § 17-3.
Ta kontakt!
Vår erfaring viser at arbeidsgivere ikke foretar en grundig nok evaluering av styringsretten, herunder om de ensidig kan endre arbeidsforholdet uten samtykke fra arbeidstaker.
Vi anbefaler følgelig at det tas kontakt med juridisk rådgiver, som kan bistå tidlige i fasen slik at selskapet får et bredere vurderingsgrunnlag og minimerer risikoen for fremtidige erstatningskrav fra arbeidstaker.
Ta kontakt med advokat/partner Valon Krasniqi på telefon +47 988 57 218, eller e-post: vk@skaunadvokat.no