Hjemmekontor - den nye normalen?
Vi har vært gjennom en periode hvor hjemmekontor har vært pålagt av myndighetene og blitt en del av fellesdugnaden. Samfunnet er nå på vei til å åpnes opp, og mange er tilbake til den faste kontorplassen. Noen bedrifter har imidlertid erfart at hjemmekontor har fungert svært godt, og ønsker å fortsette med dette for sine ansatte.
Som arbeidsgiver er det viktig å huske at arbeidsmiljøloven også gjelder når det er avtalt hjemmekontor med arbeidstaker. «Forskrift om arbeid i arbeidstakers hjem» gir noen presiseringer til loven og også noen unntak. Forskriften gjelder ikke for hjemmekontor av kortvarig eller tilfeldig karakter.
Skriftlig avtale
I forskriften fremgår at det skal inngås en særskilt skriftlig avtale mellom arbeidsgiver og den ansatte, som minst skal omfatte:
omfanget av hjemmearbeidet
arbeidstid for hjemmearbeidet
eventuelle bestemmelser om når arbeidstaker skal være tilgjengelig for arbeidsgiver
dersom avtalen er midlertidig; forventet varighet
eventuelle bestemmelser om retten til å endre eller si opp avtalen om hjemmearbeid, frister for slik oppsigelse mv.
eventuelle bestemmelser om prøvetid for hjemmearbeidsordningen
eiendomsrett, drift og vedlikehold av utstyr
eventuelle bestemmelser om saksbehandling, taushetsplikt og oppbevaring av dokumenter
Unntak fra arbeidsmiljøloven
Av forskriften fremgår at arbeidsmiljøloven kapittel 2, kapittel 3 med unntak av § 3-1 og kapittel 4 ikke gjelder for arbeid i arbeidstakers private hjem. Dette betyr at flere bestemmelser om arbeidsmiljø ikke gjelder for ansatte på hjemmekontor. For å sikre arbeidstakers sikkerhet, helse og velferd krever derfor forskriften at arbeidsgiver så langt det er praktisk mulig å forsikre seg om at arbeidsforholdene er fullt forsvarlige. Dette gjelder blant annet at arbeidsstedet, arbeidsutstyret og innemiljøet ikke medfører uheldige fysiske belastninger.
For å sikre forsvarlig arbeidsforhold kan det derfor være hensiktsmessig at arbeidsgiver gjør en befaring av hjemmet sammen med den ansatte. Dette må avtales, da det følger av forskriften at arbeidsgiver ikke har tilgang til arbeidstakers hjemmearbeidsplass uten etter særskilt avtale.
§ 10-4 i arbeidsmiljøloven om alminnelig arbeidstid, § 10-5 om gjennomsnittsberegning, § 10-6 om vilkår for overtid og lengden av overtid, § 10-10 om søndagsarbeid og § 10-11 om nattarbeid, gjelder ikke for hjemmearbeid.
Følgende gjelder for hjemmekontor:
Alminnelig arbeidstid er 40 timer i uken. Dersom det blir pålagt arbeid utover dette, er dette overtid.
Arbeidstid, inklusive overtid, skal ikke overstige 48 timer i uken i gjennomsnitt over en periode på fire måneder.
For arbeidstakere som delvis jobber hjemme, må den sammenlagte arbeidstida hjemmet og utenfor hjemmet ikke overstige grensene for lengden på arbeidstiden.
Arbeid mellom klokka 23.00 og 06.00 eller 24.00 og 07.00 er nattarbeid. Arbeidstakere som hovedsakelig utfører arbeid om natta, skal ikke arbeide mer enn åtte timer i døgnet.
Dersom du ønsker bistand til å utforme skriftlig avtale om hjemmekontor eller har andre arbeidsrettslige spørsmål, ta kontakt med Skaun Advokatfirma.
Kontakt:
Advokat/partner Siri Bergem
Tlf: 971 873 16
E-post: sb@skaunadvokat.no