Midlertidig ansatt som en «prøvetidsordning»?
Utgangspunktet er at alle arbeidstakere skal ansettes fast, jf. arbeidsmiljøloven § 14-9 (1).
Loven åpner derimot for at arbeidstaker ved en rekke tilfeller kan ansettes midlertidig, jf. arbeidsmiljøloven § 14-9 (2). Blant annet kan arbeidstakere ansettes midlertidig hvis det er behov for vikarer, praksisarbeid, sesongarbeid osv.
Det midlertidige ansettelsesforholdet opphører som hovedregel ved avtalt tidspunkt, eller når et konkret arbeid/prosjekt/oppdrag er fullført.
Viser det seg at arbeidsgiver i realiteten har benyttet midlertidig ansatte til å dekke ett permanent behov for grunnbemanning, foreligger det brudd på arbeidsmiljøloven § 14-9 (2). Virkningen av ett slik brudd er at arbeidstaker kan kreve fast ansettelse, jf. arbeidsmiljøloven § 14-11.
Hvis arbeidsgiver avviser fast ansettelse, kan arbeidstaker føre sak for retten med krav om fast ansettelse.
Vi opplever stadig henvendelser fra arbeidstakere som har blitt midlertidig ansatt som en prøveordning hos arbeidsgiver. Vi kan hjelpe til med å kreve fast ansettelse.
Prøvetid er noe annet enn midlertidig ansettelse. Formålet med prøvetid er blant annet å gi arbeidsgiver bedre mulighet til å vurdere om den ansatte passer i stillingen. Også for arbeidstaker kan det være en fordel å avtale prøvetid. Dette gir arbeidstaker en mulighet til å avslutte arbeidsforholdet, hvis arbeidsoppgavene ikke er slik som de var tiltenkt.
Ved midlertidig ansettelse er det også anledning til å avtale prøvetid. Merk at avtale om prøvetid må inngås skriftlig. Med mindre annet er avtalt er det 14 dagers oppsigelsestid i prøvetiden, jf. arbeidsmiljøloven § 15-3 nr. 7. Oppsigelsestiden på 14 dager beregnes fra dato til dato, ikke fra og med påfølgende kalendermåned slik som oppsigelse utenfor prøvetiden.
Nylig bistod advokat Valon Krasniqi en arbeidstaker som over lengre tid var midlertidig ansatt. Etter kontakt mellom partene, viste det seg at arbeidsgiver hadde benyttet midlertidig ansettelse som en prøvetidsordning. Arbeidstaker aksepterte ikke fast ansettelse og sak ble ført for domstolene.
Vår klient fikk fullt medhold for at midlertidig ansettelser ikke kan benyttes som en prøveordning, hvor arbeidsgiver avveier hvorvidt arbeidstaker er egnet for arbeid eller ikke. Dette er ikke i tråd med formålene bak reguleringen av midlertidig ansettelse. Videre fremgår det ikke av arbeidsmiljøloven § 14-9, at prøvetid er ett unntak til utgangspunktet om fast ansettelse.
Det midlertidige ansettelsesforholdet ble av retten karakterisert som en prøvetidsordning. Følgelig forelå en ugyldig midlertidig ansettelse. Klient ble tilkjent erstatning frem til gjeninntredelse i fast stilling og oppreisning, samt erstatning for nødvendige utgifter til juridisk bistand.
Har du spørsmål eller ønsker bistand i en arbeidsrettssak?
Kontakt advokat Valon Krasniqi for vurdering av din sak.
Telefon +47 988 57 218 / E-post: vk@skaunadvokat.no